четвртак, 05. август 2010.

Alkoholizam

S razvojem industrijskog društva se u Evropi i u Americi dosta raširio i alkoholizam i mnogo je ljudi smatralo da je alkohol pošast čovečanstva i da sprečava prirodni razvoj društva. Amerikanci su procenjivali da je alkoholizam tipična bolest evropskog društva i da je u Sjedinjene Američke Države prenose uglavnom Irci i Italijani. I onda su neki Amerikanci tražili da u tom smislu budu preduzete mere i da Irci i Italijani ubuduće ne budu puštani u Sjedinjene Države bez prethodnog psihijatrijskog i socijalnog ispitivanja.

I godine 1919. je američka vlada zabranila prodaju i upotrebu alkohola, i 1921. godine je objavila doseljeničke kvote koje su smanjivale broj irskih i italijanskih doseljenika za 85%.

tekst iz knjige Europeana / Patrik Ouržednik

Ovaj interesantan i pomalo čidan tekst je odlomak iz sažetog teksta koji na liričan način prepričava događaje i tendencije 20. veka.

Alkoholizam je problem koji nismo ostavili za sobom pred vratima 21. veka. Pa ipak, on se može izlečiti u ustanovama kao što je privatna ruska klinika Dr Vorobjev u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар